Wat houd de moxeren en cupping behandeling in?

moxeren therapie

Moxeren is een traditionele volksgeneeskundige methode afkomstig uit China die tezamen met de acupunctuur naar het westen is gebracht. Bij de moxeren massage wordt er boven de huid een moxa stick, deze is gemaakt van gedroogde bijvoet, verbrand. De hitte die daarbij vrijkomt heeft ter plekke een weldadige uitwerking op de doorbloeding en verbetert de  energiestroom (Chi). Via de energiebanen (meridianen), acupunctuur punten en reflexzones wordt ook de energiestroom van de dieper liggende organen gestimuleerd. Moxa wordt vaak gecombineerd met Acupressuur / Shiatsu of met Chinese voetmassage. Ook kan moxa ingezet worden als er sprake is van verstoring door littekens. Littekens die over meridianen lopen, kunnen de energie in de meridiaan verstoren. Dit kan tot klachten leiden..

Wanneer moxeren?

  •  bij pijn en stijfheid door koude;
  •  bij menstruatieproblemen: bij verkramping en doorbloedingsproblemen (niet bij een overvloedige menstruatie);
  • het ontstoren van littekens (alleen als de wond genezen is);
  • stijve spieren in de nek, schouders, e.d.;
  •  bij een algehele slappe en lusteloze conditie, waarbij stagnatie van energie de oorzaak is;
  •  bij slapeloosheid wanneer het gepaard gaat met te veel energie in het hoofd en tegelijkertijd koude voeten;
  •  bij reumatische klachten waarbij er geen sprake is van zwelling of ontstekingsreacties. Ook bij pijnlijke verharding van spieren, pezen en gewrichten.

Wat is Cupping?

De therapie wordt gebruikt voor het verlichten van wat wordt genoemd “stagnatie” in TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) termen, en wordt gebruikt bij de behandeling van respiratoire ziekten zoals de verkoudheid, longontsteking en bronchitis. Cupping wordt ook gebruikt voor de behandeling van rug, nek en schouders, bij migraine en rugklachten.

cupping behandeling

Door knijpen in een bal op de glazen cup wordt de cup vast gezogen op de huid. Na een cupping behandeling kunnen er lokaal rode plekken te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, dat na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden. Spieren en huid raken goed doorbloed , gevoed en ontdaan van afvalstoffen met als gevolg algehele ontspanning. Het effect van de behandeling is te vergelijken met een bindweefselmassage.

Related Post